Na kaj paziti, ko kupujemo nepremičnino…

Z možem se trenutno podajava v nakup nepremičnine. Sama stvar niti nebi bila tako zakomplicirana, če nebi bilo toliko pasti in stvari za preverit.

Pri ogledu sva opazila en super bivalni vikend, ki zajema dovolj prostora za družino, je sicer oddaljeno od civilizacije ampak glede na to, da ima redni prihodek samo mož sva se odločila, da je to to. Hiša nima vodovoda, nima ogrevanja z radiatorji. To bova morala postopoma urediti ampak za začetek bo dovolj. Ogrevala se bova z starinsko pečko na drva, za vodo pa bo za začetek štirna dokler občina ne uredi vodovodne povezave do vikendov.

Ob vsem tem pa sva preverila:

  1. Da ima nepremičnina urejeno lastništvo. To si lahko pogledate v zemljiški knjigi če le imate naslov ali pa če imate številko parcele. Slednje preverite tukaj: http://www.sodisce.si/javne_knjige/zemljiska_knjiga/
  2. Da hiša nima hipotek ali kakšne druge bremenitve to lahko vidite na gursu:http://prostor3.gov.si/javni/login.jsp?jezik=sl
  3. Hiša mora imeti pozimi urejeno pluženje, da boste brez strahu prišli, do svojega delovnega mesta. (o tem lahko vprašate lastnika nepremičnine, najboljše pa je da povprašate sosede ali pa se pozanimate na občini.
  4. Dan danes je pomemben dostop, do interneta vsaj meni. Zato se obrnite na lastnika da povpraša pri ponudniku kako je z povezavo, lahko tudi na občini.
  5. Da je v bližini vsaj ena mala trgovinica, če bi bila sila da lahko skočite po to kar rabite.

Z možem nepremičnino iščeva že nekaj časa, zato je pomembno, da pred nakupom premislimo, pregledamo trg, se pogovorimo če je to res to kar iščemo. Nakup nepremičnine je prednost saj je običajno znesek obroka pri kreditu enak obroku za najemnino. Vtem primeru je tudi nepremičnina na koncu naša. Med tem, ko če plačujemo najemnino na koncu, ko se izselimo od tega nimamo nič.

Razumem, da vsi nimamo možnosti financiranja s kreditom, zato se splača na mesec dajati na stran nekaj malega. Na koncu se nam bo to obrestovalo.

Torej zgoraj sem vam naštela na kaj vse sem bila pozorna predno sem dala aro, ki je omogočila da se je nepremičnina nehala prodajati.

Upam da sem vam z naštetim vsaj malo pomagala.

O nadaljevanju in slikice nepremičnine, ki sva jo z možem kupila pa sledijo kmalu :).

Martina Mlakar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*