Čičerika v besedi

Sama imam čičeriko zelo rada, ima zelo dober okus in veliko hranilno vrednost. Zato sem se odločila, da zberem nekaj informacij, ki vam bodo pomagale bolje razumeti to stročnico.

Torej, kot sem že zgoraj napisala,  je čičerika stročnica. Je zelo bogata z beljakovinami, in se jo jaz osebno najraje poslužujem še tople. Če uporabim konzervirano jo na hitro pogrejem v kropu vode.

Zelo bogata je tudi v primeru, da jo namočite in pustite, da vzkali. Tako najbolje, da uporabite v kakšnih solatah ali sendvičih.

cicerika-1

Hranilna vrednost je na 100g v primeru, da je zrela, kuhana in neslana. Se pravi Energija: 160 kcal   690 kJ.

(Odstotki so podani glede na ameriška priporočila za odrasle. Vir: Usda nutrient database)

Čičerika je lešnikom podobnega okusa in gladke strukture. Je zelo dober vir osnovnih hranil železa , folne kisline in fosforja, beljakovin in vlaknin z nizko vsebnostjo kalorij in skoraj brez maščob.

Ravno tako je vir vlaknin, ki znižujejo ravni holesterola, poleg tega pa ima visoko vsebnost vlaknin, ki preprečujejo hiter prehod sladkorja v kri.

Poleg vsebnosti počasi razgradljivih ogljikovih hidratov, ki preprečujejo hiter prehod sladkorja v kri, pospešuje tvorbo železa in magnezija. Ima nizko vsebnost maščob. Vsebnost hranil v različnih sortah je različna, posebej velja to za vsebnost vlaknin, ki je večja pri manjših, temnih sortah.

Čičerika ne vsebuje toksina, ki lahko prispeva k pojavu latirizma. (Latirizem ali nevrolatirizem je bolezen živčevja, pri ljudeh in domačih živalih, ki jo povzroča zaužitje strokov določenih stročnic iz rodu groharjev).

100 gramov zrele in kuhane čičerike vsebuje 164 kalorij; vsebuje 2,6 g maščob, od tega 0,27 g nasičenih, 7,6 g vlaknin, 8,9 g beljakovin in nekatera druga nujno potrebna hranila.

Dajmo povedat še nekaj o njeni uporabi:

Uporablja se za prehrano ljudi, zaradi visoke vsebnosti beljakovin pa čedalje bolj tudi v prehrani živali. Suha zrna čičerike se kuhajo eno do dve uri oz. dokler ni mehka (predhodno namočena v vodi za 12 do 24 ur pa le 30 minut). Ovoj čičerike se bolje razgradi, dokler je topel, kar je pomembno za pripravo nekaterih tradicionalnih jedi kot je humus.

14625765_10209019502779211_1413340862_o

Za prehrano ljudi se uporablja na zelo raznovrstne načine:

  • v glavnem kuhana (solate, juhe, namazi)
  •  redkeje pečena (zelo dober prigrizek ),
  • uporablja se tudi kot moka, ki pa ima zelo specifičen okus. Iz nje sem že delala muffine ampak moram reči, da se, ko so pečeni okus moke ne čuti več toliko.

Torej upam, da ste dobili kaj koristnih informacij, vsekakor je pomembno če ste vegani ali vegetarjanci, da je le-ta del vaše prehrane tedensko, da vnesete dovolj hranil, ki jih telo potrebuje.

vir:

  • https://sl.wikipedia.org/wiki/Latirizem
  • https://sl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ci%C4%8Derika

Več receptov z uporabo čičerike pa zagotovo še sledi.

Martina Mlakar

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*