Zelenjavna rižota

Danes se bomo lotili najboljše zelenjavne rižote. Jaz se je nikoli ne nasitim :). Priprava je preprosta in zahteva zgolj dve posodi. Eno ponev ter eno posodo za jušno osnovo.

Čas priprave: cca 25min

Sestavine:

  • jušna osnova
  • različna zelenjava (brokoli, korenje, paprika, čebula, por, gobe,bučke..)
  • sojina omaka

Postopek je sledeč:

Najprej zrežemo zelenjavo, ki smo si jo izbrali. Včasih je to lahko samo čebula, korenje in paprika pa če imam konzerviran grah. Hočem povedati, da tudi če imate malo sestavin lahko dobro jeste 🙂

14572622_10209000677308586_1343384149_o

Jaz sem dodala tudi šampinjone, ker jih naravnost obožujem. Ker jih pa moj mož ne mara sem morala pripravit vsakemu posebaj. 🙂

14625665_10209000677228584_1576857760_o

Najprej prepražim gobice posebej ker rada vidim da se malo zapečejo, zelenjavo pražim v drugi ponvi. Ko so gobice skoraj gotove, iz sosednje ponve odvzamem zelenjavo in jo dodam gobam. oboje premešam. (če so v hiši ljudje, ki česa ne marajo pač moramo umazati već posode :))

Nato v obe ponvi dodam sojino omako. Sojina omaka ni obvezna je pa en faktor, ki rižoto naredi okusno (POZOR sojina omaka je zelo slana zato z dodajanjem ne pretiravajte ali pa probajte, ko dodate, da boste videli če je potrebno še dosoliti jed).

Pražim cca 2 minutki, nato dodam riž. Riž stresem kar surov, saj je boljšega okusa, kot če ga kuham posebaj. Na osebo je dovolj 1 cela in 1/2 čajne skodelice. Na hitro pomešam in dolijem z jušno osnovo. zalijem toliko, da je vse pod vodo da se kuha kot je treba.

14618781_10209000743710246_720149443_o
Zelenjavna rižota brez gob
14585721_10209000743630244_659287160_o
Zelenjavna rižota z gobami.

Jušno osnovo dolivamo dokler ni riž kuhan. Z dolivanjem ne pretiravajte da ne bo na koncu juha :). jaz dolijem po eno zajemalko, nato probam in če še ni dovolj zopet dolijem. Če vam na koncu vseeno ostane tekočina samo vrite toliko časa da izhlapi.

Na koncu dodajte majhno kocko (veganskega)masla in na ugasnjenem plinu počakajte, da se le-ta stopi. Topljenje pospešimo z mešanjem jedi.

Končni izdelek izgleda takole:

14571990_10209000743590243_939037288_o

Zraven najraje pojem kozarec domače vložene rdeče pese 🙂

Pa dober tek!

Martina Mlakar

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*