
Danes se bomo lotili najboljše zelenjavne rižote. Jaz se je nikoli ne nasitim :). Priprava je preprosta in zahteva zgolj dve posodi. Eno ponev ter eno posodo za jušno osnovo.
Čas priprave: cca 25min
Sestavine:
- jušna osnova
- različna zelenjava (brokoli, korenje, paprika, čebula, por, gobe,bučke..)
- sojina omaka
Postopek je sledeč:
Najprej zrežemo zelenjavo, ki smo si jo izbrali. Včasih je to lahko samo čebula, korenje in paprika pa če imam konzerviran grah. Hočem povedati, da tudi če imate malo sestavin lahko dobro jeste 🙂
Jaz sem dodala tudi šampinjone, ker jih naravnost obožujem. Ker jih pa moj mož ne mara sem morala pripravit vsakemu posebaj. 🙂
Najprej prepražim gobice posebej ker rada vidim da se malo zapečejo, zelenjavo pražim v drugi ponvi. Ko so gobice skoraj gotove, iz sosednje ponve odvzamem zelenjavo in jo dodam gobam. oboje premešam. (če so v hiši ljudje, ki česa ne marajo pač moramo umazati već posode :))
Nato v obe ponvi dodam sojino omako. Sojina omaka ni obvezna je pa en faktor, ki rižoto naredi okusno (POZOR sojina omaka je zelo slana zato z dodajanjem ne pretiravajte ali pa probajte, ko dodate, da boste videli če je potrebno še dosoliti jed).
Pražim cca 2 minutki, nato dodam riž. Riž stresem kar surov, saj je boljšega okusa, kot če ga kuham posebaj. Na osebo je dovolj 1 cela in 1/2 čajne skodelice. Na hitro pomešam in dolijem z jušno osnovo. zalijem toliko, da je vse pod vodo da se kuha kot je treba.


Jušno osnovo dolivamo dokler ni riž kuhan. Z dolivanjem ne pretiravajte da ne bo na koncu juha :). jaz dolijem po eno zajemalko, nato probam in če še ni dovolj zopet dolijem. Če vam na koncu vseeno ostane tekočina samo vrite toliko časa da izhlapi.
Na koncu dodajte majhno kocko (veganskega)masla in na ugasnjenem plinu počakajte, da se le-ta stopi. Topljenje pospešimo z mešanjem jedi.
Končni izdelek izgleda takole:
Zraven najraje pojem kozarec domače vložene rdeče pese 🙂
Pa dober tek!
Martina Mlakar
Leave a Reply