
Kdo pravi, da vegani ne moremo jest palačink :). Ta mit sem že davno razdrla, ker z mojim možem jeva najboljše :).
Kar nekajkrat sem se lotila mase, ampak je kar zahtevno, ker masa ni za peko ali pa naslednji dan ni več uporabna. Porabila sem, kar nekaj idej in tale res zažiga. Masa je uporabna še naslednji dan, ni pacasta in se ne čuti razlike med jajčnimi in veganskimi.
Torej kaj rabimo za izdelavo:
- vodo iz ene pločevinke čičerike (naredili bomo aquafabo)
- sojino mleko (uporabila sem tudi že mandljevo, riževo,..)
- sladkor v prahu, sladkor kristalni, sol,
- moka
P.S. (vse sestavine se da dobiti poceni, meni je po okusu sojino mleko najboljše sojino iz Hoferja tudi cenovno dostopen je, sladkor v prahu in čičeriko sem kupila v Eurospinu).
Čas priprave: cca 10 min (čas priprave ne vključuje pečenja)
Postopek priprave:
AQUAFABA (nadomestek jajc v palačinkah):
Kot smo delali že pri meringah, odlijemo vodo iz ene pločevinke čičerike in jo z mikserjem cca 5 min stepamo, da nastane bela zmes kot beljakov sneg. Dodamo cca 150ml sladkorja v prahu samo toliko da bo sneg bolj gost, ne bo kot pravi beljakov sneg ampak bo pa naredil nalogo, ki bi jo v osnovi moral narediti (doda zračnost, in dober okus).
Vmes ko čakamo, da se čičerikina voda stepe, lahko pripravimo zmes za palačinke. Vzamemo sojino mleko in ga v posodo zlijemo cca pol litra (toliko običajno naredim sama- imava za 2x).
Dodajamo moko in mešamo dokler ne pridemo, do lepo tekoče zmesi. Dodamo še 1celo in 1/2 čajne žličke soli, sladkor je že v aquafabi.
Zmes je narejena, mi pa smo vmes pripravili tudi sneg. Sedaj bomo oboje združili. Počasi vmešamo aquafabo v zmes za palačinke. Vlivamo počasi, da bo le-ta dobila zračnost, ki jo želimo.
Dokončno zmešamo in z zajemalko šeenkrat preverimo gostoto (ne sme biti preredka ne sme biti pregosta).
Sedaj smo pripravljeni in lahko začnemo s peko. Jaz pri peki nikoli ne uporabljam olja, imam tako ponev na kateri ni potrebno in še dodatni maščobi se izognem.
Ko vlivamo maso na ponev gledamo, koliko zajamemo, več bomo zajeli bolj debele bodo palačinke, svetujem da se polije toliko, da pokrijemo dno.
Palačinke so rahle, se ne packajo in se jih lahko uporabi tudi kot rezance v juhi. Končni izdelek izgleda takole:
Pa dober tek!
Martina Mlakar
Leave a Reply