Veganske palačinke

Kdo pravi, da vegani ne moremo jest palačink :). Ta mit sem že davno razdrla, ker z mojim možem jeva najboljše :).

Kar nekajkrat sem se lotila mase, ampak je kar zahtevno, ker masa ni za peko ali pa naslednji dan ni več uporabna. Porabila sem, kar nekaj idej in tale res zažiga. Masa je uporabna še naslednji dan, ni pacasta in se ne čuti razlike med jajčnimi in veganskimi.

Torej kaj rabimo za izdelavo:

  • vodo iz ene pločevinke čičerike (naredili bomo aquafabo)
  • sojino mleko (uporabila sem tudi že mandljevo, riževo,..)
  • sladkor v prahu, sladkor kristalni, sol,
  • moka

P.S. (vse sestavine se da dobiti poceni, meni je po okusu sojino mleko najboljše sojino iz Hoferja tudi cenovno dostopen je, sladkor v prahu in čičeriko sem kupila v Eurospinu).

14876237_10209205164660642_52511153_o

Čas priprave: cca 10 min (čas priprave ne vključuje pečenja)

Postopek priprave:

AQUAFABA (nadomestek jajc v palačinkah):

Kot smo delali že pri meringah, odlijemo vodo iz ene pločevinke čičerike in jo z mikserjem cca 5 min stepamo, da nastane bela zmes kot beljakov sneg. Dodamo cca 150ml sladkorja v prahu samo toliko da bo sneg bolj gost, ne bo kot pravi beljakov sneg ampak bo pa naredil nalogo, ki bi jo v osnovi moral narediti (doda zračnost, in dober okus).

14881310_10209205164860647_1954932405_o

Vmes ko čakamo, da se čičerikina voda stepe, lahko pripravimo zmes za palačinke. Vzamemo sojino mleko in ga v posodo zlijemo cca pol litra (toliko običajno naredim sama- imava za 2x).

14859370_10209205164940649_1952418730_o

Dodajamo moko in mešamo dokler ne pridemo, do lepo tekoče zmesi. Dodamo še 1celo in 1/2 čajne žličke soli, sladkor je že v aquafabi.

14881668_10209205165300658_2034963157_o

Zmes je narejena, mi pa smo vmes pripravili tudi sneg. Sedaj bomo oboje združili. Počasi vmešamo aquafabo v zmes za palačinke. Vlivamo počasi, da bo le-ta dobila zračnost, ki jo želimo.

14881215_10209205165180655_869483421_o14881733_10209205165220656_8015116_o

Dokončno zmešamo in z zajemalko šeenkrat preverimo gostoto (ne sme biti preredka ne sme biti pregosta).

14881668_10209205165300658_2034963157_o

Sedaj smo pripravljeni in lahko začnemo s peko. Jaz pri peki nikoli ne uporabljam olja, imam tako ponev na kateri ni potrebno in še dodatni maščobi se izognem.

Ko vlivamo maso na ponev gledamo, koliko zajamemo, več bomo zajeli bolj debele bodo palačinke, svetujem da se polije toliko, da pokrijemo dno.

14859484_10209205165340659_932451183_o

14881252_10209205179301008_1567455363_o

Palačinke so rahle, se ne packajo in se jih lahko uporabi tudi kot rezance v juhi. Končni izdelek izgleda takole:

14907865_10209205165540664_2144176177_o

Pa dober tek!

Martina Mlakar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*