Veganske meringe/španski vetrci

Danes sem naredila čičerikin namaz za zajtrk, posledično mi je ostala voda iz konzerve čičerike ki sem jo odprla. Zato sem se odločila, da vam predstavim možnost izdelave cruelty free mering. Ker jih obožujem sem bila zelo žalostna, ker jih kot veganka nisem mogla jesti, vendar mi je prednost, da ne delam škode drugim zato sem bila še posebej vesela, ko sem odkrila tole opcijo.

To je nekoliko manj zdrava različica čičerikinega izvora, ampak vsak se včasih rad pocrklja zato go for it :).

Čas priprave: cca 2h50min

Kaj potrebuješ:

  • vodo iz čičerikine konzerve (dovolj bo voda iz ene konzerve)
  • sladkor v prahu (ali zmeljemo kristalnega)300g
  • 1 vanilij sladkor
  • cimet

Postopek priprave:

Najprej v posodo zlijemo tekočino iz konzerve čičerike.

14599774_10209019104209247_553532582_o

V posebni posodi skupaj zmešamo sladkor v prahu, vanilij sladkor ter nekaj malega cimeta.  (te sestavine bomo kasneje vmešali v naš “beljak”.

14625617_10209019356135545_1706229831_o

Z mikserjem se lotimo čičerikine vode, in pričnemo z mešanjem. mešanje traja tam nekje 2-5 minutk miksajmo čim dlje da rata res trden sneg. Vsekakor ne obupat, ker lahko traja nekoliko dlje da se malo zgosti. Kako vemo, da postaja voda, kot beljakov sneg? ko miksamo se na samem snegu pojavljajo rebra, kot pri smetani.

Ko sneg nastane, ko opazite prva “rebrca” ste naredili AQUAFABO”. Tako se imenuje čičerikin sneg. Sedaj bomo pričeli z dodajanjem mešanice sladkorja.

Dodajamo po malem, da se naša mešanica ne bo pojavila povsod po kuhinji. Mešamo na največji hitrosti, dokler zmes ni tako gosta, da obdrži obliko, kot jo je na spodnji sliki (jaz miksam cca 5-7minut):

14618868_10209019107049318_1155667597_o

Vzamemo vrečko za izdelavo slaščic. Ker nisem slaščičarka in redko pečem sem si dovolila uporabit čisto navadno zip vrečko, ki sem jo našla v predalu. funkcionirala je odlično, lahko bi uporabili tudi žlico in z njo razporejali po pekaču.

14600539_10209019107289324_694532696_o

Predno vrečki odrežemo mali konček vogala jo napolnimo z našo zmesjo.

14599844_10209019104849263_44689565_o

Na pekač smo si že prej pripravili peki papir, da ne pacamo po nepotrebnem in pa tako meringe najbolj enostavno odstranimo brez, da jih poškodujemo.

14600696_10209019104409252_1317027800_o 14647412_10209019107089319_107022249_o

Če bi imeli posebno vrečko za slaščičarje bi meringe lahko bile tudi rebraste,..:)

Pečico smo že prej ogreli na 110 stopinj če imate ventilacijsko pečico date na 100 stopinj.

Meringe sušimo cca 2h na zgornji temperaturi. Meni se je zdelo, da še niso posušene ker ko sem jih dala iz pečice so se še pacale v sredini. Ko sem jih pustila, da so se ohladile so se v celoti strdile.

Sledil je tak izdelek:

14632638_10209019250772911_383453048_o

Meringe, ki so prepričale že mesojedce, in ti niso verjeli, da niso iz jajčnega beljaka.

Poskusite ne bo vam žal.

Če želite mi lahko tudi javite, kako so uspele vam 🙂

Martina Mlakar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*