
Danes sem za svojega moža, ki trenutno okreva po operaciji pripravila eno izmed njegovih najljubših jedi in to je musaka.
Odkar je vegetarjanec se moram, kar potruditi, da je njegov jedilnik poln različnih jedi, ki pa spominjajo tudi na tiste, ki jih je jedel še kot vsejed. Sam je postal vegetarjanec zaradi etičnih razlogov, ravno tako kot jaz.
Pa pojdimo na postopek:
Kaj potrebujem:
- sojina omaka
- česen
- smetana za kuhanje
- sojino mleko/milffina navadni veganski jogurt
- krompir
- bio drobljenec
- razna zelenjava
- veganski sir/klasičen sir
Postopek priprave:
Najprej pripavimo krompir. Ga olupimo in narežemo na kolobarje. Damo ga v vodo in solimo. Pristavimo na plin in kuhamo cca 15 min toliko, da se zmehča.
Sedaj se lahko pripravi polivka. Le-ta je pri meni vsakič drugačna, saj imam v hladilniku vsakič drugačno zelenjavo. Slednjo dodajam saj je to pestrost samemu okusu. Tokrat sem dodala Bučke, por, papriko, čebulo in brokoli…
Zelenjavo narežem na drobne koščke, in jo dam prepražiti na malo olja (zelo rada uporabljam sezamovo olje saj doda zelo dober okus sami jedi-velikokrat se ga ugodno dobi v Lidlu). Pražimo samo toliko, da malo oveni. nato notri stresemo drobljenec. malo pomešamo in pražimo še cca 5min. Pazimo, da se ne prime oz prismodi (govorim iz izkušenj :)). Ko prenehamo s praženjem dodamo vodo nato papriko v prahu in paradižnik v tubi,..
Pustimo da se kuha še cca 10min.
Priprava bešamela:
V blender zmešam zgornje sestavine: 1x smetano za kuhanje (valsoia je po okusu mojemu možu najbolj všeč), polovico olupljene bučke, 2 stroka česna, in žlico sojinega jogurta/mleka kar pač imate.. malo sojine omake (pazljivo, ker je zelo slana), sveže bazilike in peteršilja ter ščepec soli.

Zmiksamo in pustimo, da se skuha krompir. Do sedaj bi morale polivko že dati na minimum, da se samo greje ali pa čisto izklopit, da se nam ne zažge.
Torej vse je pripravljeno:
Najprej v pekač položimo plast krompirja, nato zlijemo polivko (jaz dam vso naenkrat pride ravno prav) polijemo z polovico mase bešamela (za mojega dragega po polovici dam sir) nova plast krompirja in nato spet bešamel ter na koncu spet za mojega dragega sir.




Damo na koncu še v pečico na 220°C in pečemo še 30min oz. dokler ne porjavi površina musake.
Naš končni izdelek izgleda takole:
Upam, da sem vam predstavila nekaj novega in bo s tem lažji tudi vaš prehod na veganstvo/vegetarjanstvo.
Pa dober tek!
Martina Mlakar
Leave a Reply