Musaka z drobljencem

Danes sem za svojega moža, ki trenutno okreva po operaciji pripravila eno izmed njegovih najljubših jedi in to je musaka.

Odkar je vegetarjanec se moram, kar potruditi, da je njegov jedilnik poln različnih jedi, ki pa spominjajo tudi na tiste, ki jih je jedel še kot vsejed. Sam je postal vegetarjanec zaradi etičnih razlogov, ravno tako kot jaz.

Pa pojdimo na postopek:

Kaj potrebujem:

  • sojina omaka
  • česen
  • smetana za kuhanje
  • sojino mleko/milffina navadni veganski jogurt
  • krompir
  • bio drobljenec
  • razna zelenjava
  • veganski sir/klasičen sir

 

Postopek priprave:

Najprej pripavimo krompir. Ga olupimo in narežemo na kolobarje. Damo ga v vodo in solimo. Pristavimo na plin in kuhamo cca 15 min toliko, da se zmehča.

14858724_10209173248462757_1525357002_o

Sedaj se lahko pripravi polivka. Le-ta je pri meni vsakič drugačna, saj imam v hladilniku vsakič drugačno zelenjavo. Slednjo dodajam saj je to pestrost samemu okusu. Tokrat sem dodala Bučke, por, papriko, čebulo in brokoli…

14859595_10209173248422756_1758150662_o

Zelenjavo narežem na drobne koščke, in jo dam prepražiti na malo olja (zelo rada uporabljam sezamovo olje saj doda zelo dober okus sami jedi-velikokrat se ga ugodno dobi v Lidlu). Pražimo samo toliko, da malo oveni. nato notri stresemo drobljenec. malo pomešamo in pražimo še cca 5min. Pazimo, da se ne prime oz prismodi (govorim iz izkušenj :)). Ko prenehamo s praženjem dodamo vodo nato papriko v prahu in paradižnik v tubi,..

Pustimo da se kuha še cca 10min.

Priprava bešamela:

14875812_10209173248622761_1239922100_o

V blender zmešam  zgornje sestavine: 1x smetano za kuhanje (valsoia je po okusu mojemu možu najbolj všeč), polovico olupljene bučke, 2 stroka česna, in žlico sojinega jogurta/mleka kar pač imate.. malo sojine omake (pazljivo, ker je zelo slana), sveže bazilike in peteršilja ter ščepec soli.

14876327_10209173248702763_923887661_o
V mojem malem stanovanju se nahaja en mini vrtiček, kjer gojim sveže začimbe 🙂

Zmiksamo in pustimo, da se skuha krompir. Do sedaj bi morale polivko že dati na minimum, da se samo greje ali pa čisto izklopit, da se nam ne zažge.

Torej vse je pripravljeno:

14875961_10209173248742764_430697661_o

Najprej v pekač položimo plast krompirja, nato zlijemo polivko (jaz dam vso naenkrat pride ravno prav) polijemo z polovico mase bešamela (za mojega dragega po polovici dam sir) nova plast krompirja in nato spet bešamel ter na koncu spet za mojega dragega sir.

14807988_10209173248862767_1356810695_o
1.
14858793_10209173248942769_731300468_o
2.
14876072_10209173249142774_433945780_o
3.
14876258_10209173249062772_792048228_o
4.

Damo na koncu še v pečico na 220°C in pečemo še 30min oz. dokler ne porjavi površina musake.

Naš končni izdelek izgleda takole:

14808767_10209173249302778_822308341_o     14875926_10209173249182775_549214551_o

Upam, da sem vam predstavila nekaj novega in bo s tem lažji tudi vaš prehod na veganstvo/vegetarjanstvo.

Pa dober tek!

Martina Mlakar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*