Bučke v omaki

Danes sem zelo dolgo razmišljala, kaj bi naredila za kosilo…Pri praznem hladilniku in zaprtih trgovinah sem se odločila za bučke, ki bi jih drugače naredila v solati.

Bučke so zelenjava, ki ima polno antioksidantov. Ti pa so v lupini in peškah plodu. Antioksidanti zmanjšujejo možnost nastanka nekaterih bolezni, kot so kardiovaskularne bolezni in karcinogeni. Najbolje je kupovati bio bučke, še bolje pa je če imate domače.

Jaz sem letos imela zelo dobro bero plodov bučk,..Ker nisem imela kam z njimi sem jih sproti rezala in pakirala po vrečkah ter dala v zamrzovalnik. Tako jih lahko jeste tudi čez zimo.

bucka

Čas priprave: cca 25min

Torej kaj rabimo za pripravo omake:

  • bučke
  • čebulo
  • sojina omaka (po želji)
  • krompir (za prilogo), lahko tudi čičerikin pire, oba se obneseta fantastično

14922969_10209238492373814_989855471_o

Postopek:

Na koščke narežemo bučke, krompir in čebulo. Koščki bučke naj bodo manjši. Najprej damo kuhat krompir vmes bomo pripravljali omako. Ker se krompir že kuha, pristavimo ponev in pričnemo s praženjem čebule.

14923183_10209238492453816_225593975_o

Čebulo pražimo dokler se ne razpusti oz da postane lepo rumena. Nato dodamo bučke. Premešamo in pražimo cca 5minut toliko, da kosi vidno ovenijo.

14957987_10209238492493817_926605915_o

Sedaj so koščki že oveneli, zato jih bomo zalili z vodo.

14958209_10209238492533818_717799198_o

Dodamo še papriko v prahu in  paradižnik v tudi. Ti dve sestavini sta pri meni nepogrešljivi. Uporabljam ju v juhah omakah…

14958223_10209238492693822_1498860651_o

Zmešamo, dodamo sojino omako ali pa samo solimo ter kuhamo še cca 10min. Meni osebno je všeč če zelenjava ni razkuhana torej, da je še malo aldente (malo trdikasta), tako tudi poskrbim, da zelenjava ne izgubi vseh vitaminov.

14875903_10209238492853826_517736562_o

Po 10ih minutah je omaka skoraj končana, dodamo samo še 3 jušne žlice milfiina navadnega veganskega jogurta (namesto kisle smetane, in ta je od vseh jogurtov najbolj prepričljiv) in premešamo.

14881785_10209238493333838_714605442_o

14895648_10209238493173834_1048514164_o

Sedaj pustimo. da res na rahlo vre samo toliko, da ostane toplo in se lotimo krompirja. Tudi v sam pire dodam 2 žlici navadnega jogurta namesto kisle smetane.

14895579_10209238493133833_1273724873_o

Krompir je narejen, odstavimo tudi omako in postrežemo.

 

14895575_10209238494013855_170861923_o

Končni izdelek je več kot odličen. Prepriča tudi majhne otroke, moj nečak je v mojem varstvu to z veseljem pojedel.

Pa dober tek!

logo_500

email: info@mar-tina.si

Facebook stran: https://www.facebook.com/Pike-Poke-163079443902661/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*